18 Sep
18Sep

De teugel dient om de tekens die je met je hand geeft, via het bit over te brengen op het paard. Een goede ruiterhand is van het grootste belang. Een vaste en onafhankelijke zit is een eerste voorwaarde voor een goede hand. Goede handen zijn meestal passief en moeten de bewegingen van de paardenmond direct volgen zonder deze te storen. Dit wordt een stille hand genoemd, dat wil zeggen een hand die ten opzichte van de mond van het paard stil ligt. Om goede teugelhulpen te kunnen geven, moet de ruiter licht en elastisch contact onderhouden met soepele ellebogen, polsen en vingers. 

De handen bieden weerstand (houden tegen zonder terug te trekken) als je een overgang naar een lager tempo wil maken of wil halthouden. 

Het weerstand bieden kan ook andere bedoelingen hebben, zoals nageeflijkheid. Je mag nooit trekken! Het is dus zaak dat je onafhankelijk kan zitten en dat je weerstand kunt bieden zonder aan de teugels te trekken, of zonder dat de onderbenen naar voren gaan. Je mag nooit met je hand weerstand bieden voordat je met de kuiten hebt aangedreven.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.